Luchtsteen aquarium: Ontdek de 15 beste aquarium luchtstenen van 2021!

Luchtsteen aquarium: Als je jouw aquarium aan het inrichten bent met oogverblindende beeldjes en gekleurde stenen, is het slim om meteen een bijpassende luchtsteen in je aquarium te plaatsen. Luchtstenen? Heb ik dan niet al genoeg stenen in mijn aquarium? En waarom zou ik een luchtsteen in mijn aquarium plaatsen, als ik al genoeg andere stenen in mijn aquarium heb?

In dit artikel nemen wij je mee in de beste aquarium luchtsteen van 2021. Ook nemen wij je mee in waar je op moet letten bij het kopen van een luchtsteen voor in je aquarium, waarom je het juist moet aanschaffen en waarvoor je het gebruikt.

Als laatste sluiten we af met wat algemene tips over hoe je een luchtsteen het beste in je aquarium kan plaatsen én hoe je dit product schoonmaakt. Veel leesplezier en vragen zien we graag terug in de comments onderaan de pagina!

De beste luchtsteen voor in je aquarium van 2021

Bij al onze productonderzoeken kijken we standaard naar een aantal punten. Je kan hierbij denken aan de prijs, kwaliteit, voor- en nadelen, reviews van andere mensen en populariteit.

Door naar deze punten te kijken, zijn wij ervan overtuigd dat we jou de beste producten kunnen laten zien.

We nemen je hieronder mee in de beste luchtsteen van 2021, waarbij de prijs oploopt van laag naar hoog! Welk product kies jij voor jouw aquarium uit? We zijn erg benieuwd!

Goed om te weten: Onderstaande producten zijn vaak in diverse groottes te verkrijgen. Klik hiervoor even op “controleer prijs”, om het juiste product voor jouw aquarium te vinden.

Onze top 3 luchtstenen

Na het zien van bovenstaande producten, heb je (hopelijk) al een keuze kunnen maken. Is dat nog niet het geval? Bekijk dan hieronder onze top 3, op basis van reviews en ervaringen van andere mensen!

Op die manier kan jij een product kiezen dat zichzelf al bewezen heeft én dat andere aquariumliefhebbers ook top vinden. Een beter product ga je dus bijna niet vinden.

Luchtsteen aquarium van AA Commerce

Het eerste product in onze top 3 is de luchtsteen aquarium van AA Commerce. Dit product krijgt momenteel 4,3 uit 5 sterren en meer dan 11 reviews op bol.com. Hiermee is dit één van de meest populaire producten!

Met deze luchtsteen kun je op een eenvoudige manier zorgen voor een goede beluchting van je aquarium. Je sluit de steen aan op een luchtslang en legt de steen op de bodem van je aquarium. 

Let wel op: Deze steen dient met een luchtslang te worden aangesloten op een luchtpomp. Deze worden niet meegeleverd en zal je dus apart moeten aanschaffen. Deze luchtsteen is zo’n 40 millimeter lang en 15 millimeter hoog. Wat wil je nog meer?

Luchtsteen aquarium van ProAqua

Het tweede product in onze top 3 is de luchtsteen aquarium van SupplyU. Dit product krijgt momenteel 4,3 uit 5 sterren en meer dan 4 reviews op bol.com.

Deze steen is vergelijkbaar met het eerste product van AA Commerce hierboven, alleen ligt de prijs een stukje lager. Ook deze steen dient met een luchtslang te worden aangesloten op een luchtpomp. Deze twee producten worden niet meegeleverd en zal je dus apart moeten aanschaffen.

De luchtsteen van ProAqua is ook zo’n 40 millimeter lang en 15 millimeter hoog. Meer heb je niet nodig toch?

Luchtsteen aquarium van Tetra

Het derde product in onze top 3 is de luchtsteen aquarium van Tetra. Dit product krijgt momenteel 5 uit 5 sterren en meer dan 3 reviews op bol.com.

De producten van tetra staan erom bekend van ontzettend goede kwaliteit te zijn. Dit is met hun luchtsteen geen uitzondering. Deze steen is fijnporig, wat zorgt voor een optimale zuurstofvoorziening in je aquarium.

Met een lengte van zo’n 5,3 centimeter is dit ook een wat langere stene dan de twee producten hierboven. Ook kan je dit product ideaal gebruiken in combinatie met Tetra APS luchtpompen.

Zit jouw luchtsteen niet in bovenstaande lijst? Niet getreurd! Neem dan hier even een kijkje bij Bol.com, waar ze meer dan 140 verschillende luchtstenen voor aquaria hebben!

Wat is een luchtsteen voor in het aquarium?

Na het zien van de bovenstaande producten, heb je (waarschijnlijk) een goed idee van wat een luchtsteen is. Mocht dat niet zo zijn, leggen wij het je graag nog een keer uit.

Luchtstenen zijn niet zomaar mooie stenen die dienen als decoratie, maar zijn ontzettend belangrijk voor het behouden van een optimale zuurstofcirculatie in je aquarium. Maar wat maakt ze dan zo anders dan de “normale” aquarium stenen?

Zoals de naam al een beetje weggeeft, zorgt een luchtsteen ervoor dat er een voldoende hoeveelheid lucht vanuit de aquariumpomp in jouw aquarium wordt verspreid. Dit is goed voor al het leven in jouw aquarium. Het wordt ook weleens een bruissteen voor in je aquarium genoemd.

Een luchtsteen wordt aan de slang van de luchtpomp in je aquarium bevestigd. Hierdoor wordt de lucht dat uit de luchtpomp komt direct in de luchtsteen opgenomen. Doordat de luchtsteen kleine gaten en poriën bevat, kan de lucht uit de luchtpomp zich hier gemakkelijk doorheen bewegen en ontstaan er kleine zuurstofbubbels.

De zuurstofbubbels verspreiden zich vervolgens door heel het water in je aquarium. Hierdoor worden al jouw vissen en planten die in jouw aquarium leven, voorzien van genoeg zuurstof om te kunnen overleven.

Een luchtsteen voor je aquarium uitkiezen kan echter best wel lastig zijn, want je hebt de keuze uit veel verschillende merken, soorten en modellen. Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen naar het juiste product. Met dit artikel proberen we jou een handje te helpen in het maken van de juiste keuze.

Waarom zou je dan een luchtsteen aquarium moeten kopen en welke eventuele voordelen brengt dit met zich mee? Daar staan we hieronder even bij stil.

luchtsteen kopen aquarium

Waarom een luchtsteen voor in je aquarium kopen?

Nu je weet wat een luchtsteen is én welke de beste zijn, is het belangrijk om te kijken naar de diverse redenen waarom je er één zou moeten kopen.

Het is namelijk een product wat belangrijk kan zijn om in huis te halen. Vandaar dat wij je graag meenemen in de diverse voordelen die luchtstenen met zich mee brengen.

Het is belangrijk om deze punten goed door te lezen, zodat je zelf kan bepalen wanneer je er één zou moeten kopen.

Verspreid zuurstof gelijkmatiger

Het behouden van een optimale balans zuurstof in je aquarium is van groot belang voor al het leven in je aquarium, zoals aquariumplanten en -vissen. Natuurlijk wordt je aquarium voorzien van een bepaalde hoeveelheid lucht dat door een luchtpomp het aquarium instroomt. Echter wordt de zuurstof dat uit de slang van je waterpomp komt, niet gelijkmatig over heel je aquarium verspreid.

Om dit probleem op te lossen kan je een luchtsteen aan het uiteinde van de slang van je luchtpomp bevestigen, om ervoor te zorgen dat de zuurstof zich geleidelijk door heel het water verspreid.

Doordat een luchtsteen vele verschillende kleine gaten en poriën bevatten, kan de zuurstof zich gemakkelijk door de steen heen bewegen. Hierdoor ontstaan er vervolgens kleine zuurstofbubbels, waardoor de zuurstof zichzelf veel sneller en gemakkelijker kan vermengen met het water, in tegenstelling dat je gewoon lucht direct in je aquarium laat blazen door de slang van je luchtpomp.

Verleng de levensduur van je pomp

Daarnaast gaat jouw luchtpomp veel langer mee, door een luchtsteen in je aquarium te plaatsen. Doordat de zuurstof zich over het gehele aquarium kan verspreiden, hoopt het zuurstof zich niet langer op rondom je luchtpomp.

Gebeurt dit namelijk wel, dan loop je het risico dat de slang van je luchtpomp na enige tijd doorbrandt en stuk gaat. Tenslotte is het niet de luchtpomp in je aquarium, maar de luchtstenen dat bepaalt hoeveel zuurstof er wordt afgegeven in jouw aquarium. Het is dus van belang dat je jezelf goed informeert over wat voor luchtsteen je het beste kan aanschaffen voor een optimale zuurstofcirculatie in jouw aquarium.

Al met al genoeg redenen waarom je een luchtsteen voor je aquarium zou moeten kopen. Maar waar moet je dan allemaal rekening mee houden, wanneer je dit product gaat kopen? Dat ga je nu ontdekken.

luchtsteentje aquarium

Luchtsteen voor in je aquarium kopen? Houd hier rekening mee

Wanneer jij de beste luchtsteen gaat kopen, is het belangrijk dat je dit afstemt op jouw eigen behoeftes en op wat jouw aquarium, kweekbak, vis of ander zeedier(tje) op dat moment nodig heeft.

Niet iedereen vindt elke functionaliteit even belangrijk. Daarom is het belangrijk om te weten waar je allemaal op kan letten. Wij hebben de belangrijkste functies waar je op kan letten, hieronder opgesomd.

Capaciteit van je luchtpomp

Het checken van de capaciteit van je luchtpomp in je aquarium is ontzettend belangrijk. Het is belangrijk dat de maximale luchtafgifte van alle luchtstenen bij elkaar vrijwel gelijk is aan de capaciteit van de luchtpomp in je aquarium, zodat de zuurstofcirculatie in je aquarium in balans blijft.

Er zijn verschillende luchtstenen die verschillende hoeveelheden lucht in een bepaalde tijd kunnen afgeven beschikbaar. Grotere luchtstenen, geven een grotere hoeveelheid lucht af en zijn dus uitermate geschikt voor grotere aquaria.

Natuurlijk is het mogelijk om meerdere luchtstenen, met elk een andere hoeveelheid luchtafgifte, in je aquarium te plaatsen. Hiervoor zal je wel meerdere luchtpompen moeten installeren. 

Bezetting van het aquarium

Je moet niet alleen rekening houden de capaciteit van jouw luchtpomp, maar je moet ook rekening houden met het leven in je aquarium. Naast het feit dat aquariumplanten de juiste hoeveelheid zuurstof nodig hebben om te overleven, verbruiken de vissen in jouw aquarium ook een groot deel van het zuurstof dat aanwezig is in jouw aquarium.

Wanneer jouw aquarium een groot aantal vissen bevat, betekent dit dat er in een korte tijd een hogere hoeveelheid zuurstof wordt verbruikt, dan in een aquarium dat een kleiner aantal vissen bevat.

Dit geldt ook als er zich grote vissoorten in je aquarium bevinden. Let daarom bij het aanschaffen van een luchtsteen erop dat deze in staat is om genoeg zuurstof voor zowel alle vissen als alle planten in je aquarium af te geven.

Effectiviteit

Na enige tijd beginnen luchtstenen dicht te slibben en neemt de effectiviteit af, doordat de poriën verstopt raken. Dit is compleet normaal en is helaas onvermijdelijk.

Zorg er daarom voor dat je altijd een extra luchtsteen in huis hebt liggen, wanneer je merkt dat je vissen regelmatig naar het wateroppervlakte zwemmen om naar lucht te happen. Dit is het teken dat het tijd is om je luchtsteen zo snel mogelijk te vervangen, zodat je aquarium weer voorziet van een optimale zuurstofcirculatie.

Ervaringen van andere mensen

Bij het doen van productonderzoek, is het belangrijk om te kijken naar de ervaringen die andere mensen hebben met het product. Check ook zeker of deze ervaringen eerlijk/gegrond zijn, voordat je een product besteld.

Laat je dus ook zeker informeren door de ervaringen die andere mensen met bepaalde producten hebben. Vaak hebben deze mensen het product al getest, waardoor je makkelijk de voor- en nadelen kan opzoeken.

Producten met slechte reviews of lage scores wil je dan het beste vermijden, zodat je alleen de allerbeste producten voor jouw aquarium aanschaft.

Prijs van de aquarium luchtsteen

Als laatste is het belangrijk dat je de juiste kwaliteit kiest en de prijs die daarbij hoort. Sommige mensen vinden het niet erg om een tientje meer of minder te betalen, maar niet iedereen heeft dat ervoor over.

De prijs van een luchtsteen voor in je aquarium begint vanaf zo’n €4 en kan oplopen tot ongeveer €60, voor als je het beste van het beste wilt hebben. Houd er dus rekening mee dat jouw budget tussen deze twee bedragen in zal moeten zitten.

aquarium luchtsteen

Hoe plaats je een luchtsteen in je aquarium?

Het uitkiezen van een geschikte plek voor je luchtsteen in je aquarium is niet zo makkelijk als je misschien zou denken, maar het is wel heel belangrijk. De hoogte waarop je je luchtsteen plaatst heeft effect op hoe snel de zuurstof wordt opgenomen in het water in je aquarium.

De zuurstof in je aquarium wordt namelijk veel sneller en gemakkelijker opgenomen aan het wateroppervlakte van je aquarium, dan op de bodem van je aquarium. Daarom wordt het aangeraden om luchtstenen op een hoogte van 30 tot 40 cm onder het wateroppervlakte te plaatsen, zodat de zuurstof die vrijkomt uit de luchtsteen direct door het water kan worden opgenomen.

Je kan ervoor kiezen om een luchtsteen aan te schaffen dat aan de ruit van je aquarium kan blijven plakken of de luchtsteen hoog op een decoratiestuk te plaatsen.

Hoe maak je een aquarium luchtsteen schoon?

Het schoonhouden van je luchtsteen is natuurlijk ook erg belangrijk. Over het algemeen begint de effectiviteit van luchtstenen na zes weken af te nemen.

Je kan er natuurlijk voor kiezen om de luchtsteen volledig te vervangen met een gloednieuwe luchtsteen. Echter is het ook mogelijk om je luchtsteen schoon te maken, zodat je de effectiviteit kan herstellen én dit product opnieuw kan gebruiken. Met het volgen van de onderstaande stappen kom jen al een heel eind!

Eerst spoel je de luchtsteen af met (zoet) water en schrob je zachtjes met een speciale schoonmaakborstel over de buitenkant van de luchtsteen om al het oppervlakkige vuil te verwijderen.

Vervolgens laat je de luchtsteen volledig opdrogen, voordat je deze gedurende 15 minuten laat koken in water. Nadat je luchtsteen weer hebt laten opdrogen, laat je deze in een oplossing van water en bleekmiddel weken voor 24 uur.

Daarna kan je luchtsteen worden bevestigd aan een luchtpomp in een aparte bak met vers water. Hierdoor wordt achtergebleven bleekmiddel uit de luchtsteen weggespoeld en worden poriën gereinigd.

Laat hierna de steen nog eens voor 24 uur drogen, zodat de luchtsteen hierna weer helemaal klaar is voor gebruik.

Mocht dit allemaal toch iets teveel moeite zijn, dan kan je één van de producten bovenin dit artikel uitkiezen.

We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met het maken van de juiste keuze. Zo niet, horen we dat graag in de comments hieronder. Ook als je iets aan dit artikel hebt gehad, horen wij dat graag.

Plaats een reactie