Aquarium kunstplanten: Ontdek de 14 beste kunstplanten voor in je aquarium van 2021!

Aquarium kunstplanten: Nog nooit was het zo makkelijk om jouw aquarium te decoreren en om de leefomgeving van jouw vissen na te bootsen. Zelfs met speciale kunstplanten kan ook jij van jouw aquarium een levendige onderwaterwereld maken!

In dit artikel nemen wij je mee in de beste aquarium kunstplanten van 2021. Ook nemen wij je mee in waar je op moet letten bij het kopen van nepplanten voor in je aquarium, waarom je het juist moet aanschaffen en waarvoor je het gebruikt.

Als laatste sluiten we af met wat algemene tips over hoe je het beste kunststofplanten in je aquarium kan plaatsen en over hoe je de kunstplanten schoon kan maken. Veel leesplezier en vragen zien we graag terug in de comments onderaan de pagina!

De beste aquarium kunstplanten van 2021

Bij al onze productonderzoeken kijken we standaard naar een aantal punten. Je kan hierbij denken aan de prijs, kwaliteit, voor- en nadelen, reviews van andere mensen en populariteit.

Door naar deze punten te kijken, zijn wij ervan overtuigd dat we jou de beste producten kunnen laten zien.

We nemen je hieronder mee in de beste aquarium kunstplanten van 2021, waarbij de prijs oploopt van laag naar hoog! Welk product kies jij voor jouw tank uit? We zijn erg benieuwd!

Goed om te weten: Onderstaande producten zijn vaak in diverse groottes te verkrijgen. Klik hiervoor even op “controleer prijs”, om het juiste product voor jouw bak te vinden.

Onze top 3 aquarium kunstplanten

Na het zien van bovenstaande producten, heb je (hopelijk) al een keuze kunnen maken. Is dat nog niet het geval? Bekijk dan hieronder onze top 3, op basis van reviews en ervaringen van andere mensen!

Op die manier kan jij een product kiezen dat zichzelf al bewezen heeft én dat andere aquariumliefhebbers ook top vinden. Een beter product ga je dus bijna niet vinden.

Aquarium kunststof planten van SuperFish

Het eerste product in onze top 3 zijn de aquarium kunststof planten van SuperFish. Dit product krijgt momenteel 4,8 uit 5 sterren en meer dan 5 reviews op bol.com. Hiermee is dit één van de meest populaire producten!

Dit setje van SuperFish bestaat uit 6 kleurrijke kunststof planten, die ieder een eigen verzwaarde voet hebben. Hierdoor kan je deze kunststof aquarium planten eenvoudig plaatsen.

Elke kunststof plant is in totaal zo’n 30 centimeter hoog en ze hebben allemaal verschillende kleuren. Wat wil je nog meer?

Kunststof aquarium plant van Aqua Della

Het tweede product in onze top 3 is de bovenstaande kunststof aquarium plant van Aqua Della. Dit product krijgt momenteel 5 uit 5 sterren en meer dan 2 reviews op bol.com..

Deze kleurrijke imitatieplant is gemaakt van flexibel kunststof en bevat, net als het product hierboven, een verzwaarde voet. Ook deze plant heeft een hoogte van zo’n 30 centimeter en is geschikt voor zowel zoet- als zeewateraquaria. Meer heb je niet nodig toch?

Premium kunststof aquarium plant van Akwaline

Het derde product in onze top 3 is de premium kunststof aquarium plant van Akwaline. Dit product krijgt momenteel 5 uit 5 sterren en is één van de nieuwere producten op de markt.

Akwaline staat bekend om het ontwikkelen van hoogstaande en kwalitatieve aquariumdecoratie, zoals kunstplanten en de aquarium achterwand. Het product hierboven is een mooie en niet van echt te onderscheiden kunstplant.

Deze plant is zo’n 38 tot 42 centimeter hoog, echter kan je op bol.com ook kiezen uit andere kunstplanten van Akwaline.

Zitten jouw kunstplanten niet in bovenstaande lijst? Niet getreurd! Neem dan hier even een kijkje bij Bol.com, waar ze meer dan 270 verschillende kunstplanten voor jouw bak hebben!

Wat zijn aquarium kunstplanten?

Na het zien van de bovenstaande producten, heb je (waarschijnlijk) een goed idee van wat een aquarium kunstplanten zijn. Mocht dat niet zo zijn, leggen wij het je graag nog een keer uit.

Het decoreren van je aquarium, met behulp van aquarium kunstplanten, is een populaire keuze waar veel aquariumbezitters voor kiezen. Door gebruik te maken van planten in je aquarium, creëer je een levendig beeld in je tank.

Dit komt doordat je al je schitterende vissen vrolijk tussen de kunstplantjes in je aquarium rond ziet zwemmen. Je zou zeggen dat het gebruiken van levende aquarium planten de beste keuze is om zo’n levendige onderwaterwereld na te maken.

Het zal je verbazen dat het plaatsen van levende aquariumplanten niet noodzakelijk is om dit levende beeld te bereiken met jouw bak. Zelfs met speciale kunstplanten kan ook jij van jouw aquarium een levendige onderwaterwereld maken.

Naast het inrichten van je aquarium met schitterende beeldjes en aquarium stenen, kan je ook zeker gebruik maken van prachtige aquarium planten. In tegenstelling tot levende aquariumplanten zijn aquarium kunstplanten alleen geschikt voor gebruik als decoratie.

Aquarium kunstplanten worden voornamelijk van plastic of kunststof gemaakt. Daarnaast worden zo ontworpen dat ze op het eerste gezicht sprekend op levende aquariumplanten lijken.

Kunstplanten voor je aquarium uitkiezen kan echter best wel lastig zijn, want je hebt de keuze uit veel verschillende merken, soorten en modellen. Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen naar het juiste product. Met dit artikel proberen we jou een handje te helpen in het maken van de juiste keuze.

Waarom zou je dan aquarium kunstplanten moeten kopen en welke eventuele voordelen brengt dit met zich mee? Daar staan we hieronder even bij stil.

aquarium kunstplant

Waarom aquarium kunststofplanten kopen?

Nu je weet wat aquarium kunstplanten zijn én welke de beste zijn, is het belangrijk om te kijken naar de diverse redenen waarom je dit product zou moeten kopen.

Het is namelijk een product wat belangrijk kan zijn om in huis te halen. Vandaar dat wij je graag meenemen in de diverse voordelen die kunstplanten met zich mee brengen.

Het is belangrijk om deze punten goed door te lezen, zodat je zelf kan bepalen wanneer je er één zou moeten kopen.

Decoreer je aquarium

Het allereerste voordeel dat je met kunstplanten in je aquarium kan creëren, is een bepaalde look & feel. Aquarium kunstplanten zijn namelijk ontzettend geschikt voor het decoreren van je aquarium, zodat je deze om kan toveren tot een wonderlijke onderwaterwereld.

Natuurlijk wil jij als aquariumeigenaar je eigen draai geven aan je aquarium, waar zowel jijzelf als de vissen in je aquarium tevreden mee zijn.

Comfortabel leefomgeving voor je vissen

Naast het decoreren van jouw aquarium zoals je dat zelf wilt, wordt het plaatsen van aquarium kunstplanten ook zeer gewaardeerd door de vissen in je aquarium. Met het plaatsen van diverse kunstplanten, creëer je een comfortabele leefomgeving voor je vissen.

Vele vissoorten zijn in de vrije natuur gewend om in plantrijke omgevingen te leven. Door je aquarium te vullen met kunstplanten kan je een leefomgeving uit de vrije natuur gemakkelijk nabootsen.

Hierdoor zullen alle vissen in je aquarium zich veilig thuis kunnen voelen. Ook kunnen je vissen hierdoor gezond zonder enige stress in je aquarium rondzwemmen en een ideaal leven leiden.

Weinig onderhoud en makkelijk te plaatsen

Daarnaast zijn kunstplanten in je aquarium gemakkelijk te vervangen en te plaatsen. Dit is hartstikke handig als jij je aquarium een goede schoonmaakbeurt wilt geven. Kunstplanten zijn makkelijk schoon te spoelen en makkelijk te verwijderen uit je aquarium.

Bij het gebruik van levende planten in je aquarium is dit niet van toepassing, omdat je rekening moet houden met wortels van de planten die zich in de aquarium voedingsbodem bevinden. Ook kan je de kunstplanten in je aquarium makkelijk vervangen met andere kunstplanten, als je na een tijdje een ander decor wilt toepassen in je aquarium.

Tenslotte vormen algen geen bedreiging voor je kunstplanten. Algen en andere vuildeeltjes kunnen zich uiteraard gaan vastklempen aan je kunstplanten, maar dit probleem is makkelijk op te lossen. Aquarium kunstplanten zijn namelijk eenvoudig schoon te maken, door ze af te spoelen met water. Hoe je dit het beste kan doen zonder enige beschadiging aan je kunstplanten aan te brengen lees je later meer.

Al met al genoeg redenen waarom je kunstplanten voor in je aquarium zou moeten kopen. Maar waar moet je dan allemaal rekening mee houden, wanneer je dit product gaat kopen? Dat ga je nu ontdekken.

kunstplanten aquarium

Aquarium kunstplanten kopen? Houd hier rekening mee

Wanneer jij de beste aquarium kunstplanten gaat kopen, is het belangrijk dat je dit afstemt op jouw eigen behoeftes en op wat jouw aquarium, kweekbak, vis of ander zeedier(tje) op dat moment nodig heeft.

Niet iedereen vindt elke functionaliteit even belangrijk. Daarom is het belangrijk om te weten waar je allemaal op kan letten. Wij hebben de belangrijkste functies waar je op kan letten, hieronder opgesomd.

Uitstraling van de nepplanten

Bedenk goed wat voor uitstraling je aan je aquarium je wilt geven. Doordat er een groot aanbod aan kunstplanten te vinden is, kan het verleidelijk zijn dat je allemaal verschillende soorten kunstplanten die je aanspreken koopt.

Hiermee loop het risico dat je aquarium er nogal chaotisch uit gaat zien, doordat de kunstplanten qua ontwerp te veel van elkaar verschillen. Daarnaast zijn talloze kunstplanten in diverse felle kleuren te vinden, die in de natuur niet voorkomen.

Houd er rekening mee dat als je voor dit soort kunstplanten kiest het wel meteen zichtbaar is dat de planten in je aquarium niet realistisch zijn.

Materiaalgebruik

Kunstplanten kunnen uit verschillende soorten materialen bestaan. Elk materiaal kan een andere uitstraling aan je aquarium geven. Kunstplanten die gemaakt zijn van zijde, zijn dunner, worden minder snel vuil en ogen realistischer dan bijvoorbeeld kunstplanten van plastic.

Overweeg daarom eerst wat voor soort materiaal het beste bij het thema van jouw aquarium past. Als je hieruit bent, is het verstandig om alleen kunstplanten van hetzelfde materiaal in je aquarium te plaatsen. Hiermee voorkom je dat er een ongewenst contrast in je aquariumdecoratie ontstaat.

Houd rekening met je vissen

Kies voor kunstplanten die bij je vissen passen. Het plaatsen van kunstplanten draagt bij aan het creëren van een optimale leefomgeving voor alle vissen in je aquarium. Zorg ervoor dat je niet te veel kunstplanten in je aquarium plaatst. Dit kan er voor zorgen dat er niet genoeg ruimte overblijft voor je vissen om vrij rond te kunnen blijven zwemmen.

Daarnaast is het van hoog belang, dat de gekozen kunstplanten geen scherpe randjes bevatten, waar je vissen zich aan kunnen verwonden. Hiermee behoudt een veilige leefomgeving waar je vissen zonder enige gevaar kunnen rondzwemmen.

Ervaringen van andere mensen

Bij het doen van productonderzoek, is het belangrijk om te kijken naar de ervaringen die andere mensen hebben met het product. Check ook zeker of deze ervaringen eerlijk/gegrond zijn, voordat je een product besteld.

Laat je dus ook zeker informeren door de ervaringen die andere mensen met bepaalde producten hebben. Vaak hebben deze mensen het product al getest, waardoor je makkelijk de voor- en nadelen kan opzoeken.

Producten met slechte reviews of lage scores wil je dan het beste vermijden, zodat je alleen de allerbeste producten voor jouw aquarium aanschaft.

Prijs van de aquarium kunstplanten

Als laatste is het belangrijk dat je de juiste kwaliteit kiest en de prijs die daarbij hoort. Sommige mensen vinden het niet erg om een tientje meer of minder te betalen, maar niet iedereen heeft dat ervoor over.

De prijs van aquarium kunststofplanten begint vanaf zo’n €5 en kan oplopen tot ongeveer €100, voor als je het beste van het beste wilt hebben. Houd er dus rekening mee dat jouw budget tussen deze twee bedragen in zal moeten zitten.

aquarium kunstplanten

Waar plaats je kunststofplanten in je aquarium?

Wanneer jij eenmaal de leukste kunstplanten in huis hebt gehaald, is het natuurlijk prettig om te weten hoe je dit product het beste in je bak kan plaatsen. Het leukste aan het gebruiken van kunstplanten als decoratie, is dat je helemaal vrij bent in het uitkiezen van de perfecte plaats. Om je op weg te helpen lees je hier drie handige tips voor het plaatsen van kunstplanten.

  1. Als je goed naar de kunstplanten kijkt, kan het natuurlijk snel te zien zijn welke aquariumplanten in je aquarium niet echt zijn. Door een kunstplant apart in je aquarium te plaatsen trekt je alleen maar nog meer aandacht. Om een realistische sfeer in je aquarium te behouden, wordt het aangeraden om meerdere kunstplanten bij elkaar te plaatsen. 
  2. Ook zijn bepaalde kunstplanten zo ontworpen dat je ze vast kan maken in de bodembedekking van je aquarium. Dit soort kunstplanten geven een wat realistischere uitstraling dan kunstplanten die je simpelweg los op de bodem plaatst.
  3. Zorg ervoor dat je de kunstplanten zodanig plaatst dat jouw vissen het kunnen gebruiken als schuilplek. Je kan hiermee de natuurlijke leefomgeving van jouw vissen nabootsen, dus maak hier ook zeker gebruik van.

Hoe maak je kunstplanten schoon?

Als je kiest voor het plaatsen van kunstplanten in je tank, komt daar natuurlijk bij kijken dat je deze regelmatig moet schoonmaken. In tegenstelling tot levende planten, zijn kunstplanten sneller vatbaar voor algen en moet je ze dus schoonhouden om algengroei te voorkomen.

Spoel je kunstplanten regelmatig af met heet water, zonder gebruik te maken wasmiddel. Vul vervolgens een plastic emmer met bleekmiddel en water in een verhouding van 1:1. Vergeet tijdens het gebruik van bleekmiddel tijdens het schoonmaken niet om beschermende wegwerphandschoenen en oogbescherming te dragen.

Vervolgens laat je je kunstplanten in de emmer weken. Nadat er een uur verstreken is, kan je je kunstplanten uit de emmer verwijderen en afspoelen met heet water. Leg je kunstplanten vervolgens in een lege emmer en vul deze totdat de kunstplanten zich volledig onder water bevinden.

Nadat je je kunstplanten nog een uur hierin hebt laten weken, spoel je ze opnieuw af met heet water, om het bleekmiddel te verwijderen. Als er zich nog steeds bleekmiddel in de kunstplanten bevindt, herhaal je dit. Als al het bleekmiddel uit de kunstplant is verwijderd, kan je je kunstplanten weer veilig terug in het aquarium plaatsen en is je onderwaterwereld weer zo schoon als nieuw.

We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met het maken van de juiste keuze. Zo niet, horen we dat graag in de comments hieronder. Ook als je iets aan dit artikel hebt gehad, horen wij dat graag.

Plaats een reactie